Hieronder vindt u de veelgestelde vragen door de kandidaten. Kies een onderwerp of voeg een keyword toe
Verplichte examens:
Het examen voor de algemene module moeten worden afgelegd door:
Examens verbonden met de technische kennis van de verschillende verzekeringstypes:
Volgende personen moeten een examen afleggen voor de module 2 (niet-levensverzekeringen), 3 (levensverzekeringen) en/of 4 (levensverzekeringen met een beleggingscomponent), naargelang de types verzekeringen die de tussenpersoon of verzekeringsonderneming distribueert:
Wanneer een persoon kennis moet hebben van module 4 “levensverzekeringen met een beleggingscomponent”, moet hij ook kennis hebben van module 3 “levensverzekeringen”.
Je vindt meer info over de verschillende modules onder de rubriek “Examenstructuur” onder de tab “Examenregels”.
Voor verzekeringsdistributie wordt er geen onderscheid gemaakt in het niveau van het examen. Iedereen moet een beroepskennis hebben.
Verzekeringsdistributie:
Om actief te kunnen zijn in de verzekeringsdistributie, moet een persoon over beroepskennis beschikken. Hij/zij moet zijn/haar beroepskennis bewijzen door te slagen voor één of meerdere examens wanneer hij/zij actief is als:
In bepaalde gevallen worden de personen verondersteld over de nodige beroepskennis te beschikken. Deze personen hoeven dan geen examen(s) af te leggen. Het betreft de volgende situaties:
In bepaalde specifieke gevallen kunnen personen een beroep doen op een overgangsregeling waardoor ze geen examens moeten afleggen om hun kennis te bewijzen. Deze situaties worden beschreven in artikel 15, §3 en artikel 21 van het koninklijk besluit van 18 juni 2019 tot uitvoering van de artikelen 5, 19°/1, 264, 266, 268 en 273 van de wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen.
Voor bijkomende inlichtingen kan je de FAQ van de FSMA raadplegen: https://mcc-info.fsma.be/nl
Verplichte examens:
Iedere kandidaat voor het beroep van kredietbemiddelaar moet slagen voor het examen betreffende de algemene beginselen van de kredietbemiddeling.
Examens in functie van de activiteit:
Het examen betreffende het hypothecaire krediet en het examen betreffende het consumptiekrediet zijn specifieke examens. De kandidaten voor het beroep van kredietbemiddelaar moeten slagen voor de examens die overeenkomen met de domeinen waarin ze een beroepsactiviteit wensen uit te oefenen.
Er zijn twee niveaus: een beroepskennisniveau en een basiskennisniveau.
De volgende personen moeten over een ‘basiskennis’ beschikken:
* Verantwoordelijke voor de distributie
** Persoon in contact met het publiek
*** Een agent in nevenfunctie is een bemiddelaar inzake consumentenkrediet wiens hoofdactiviteit de verkoop is van goederen en diensten van niet-financiële aard en die bij wijze van nevenactiviteit een consumentenkrediet aanbiedt (zoals een autoconcessiehouder).
De volgende personen moeten over een ‘beroepskennis’ beschikken:
Je vindt meer informatie op de website van de FSMA: https://mcc-info.fsma.be/nl
De volgende personen moeten over een ‘basiskennis’ beschikken:
* Verantwoordelijke voor de distributie
** Persoon in contact met het publiek
*** Een agent in nevenfunctie is een bemiddelaar in consumentenkrediet die als hoofdactiviteit goederen en diensten van niet-financiële aard verkoopt en die als nevenactiviteit een consumentenkrediet aanbiedt (zoals een autoconcessiehouder).
Het bewijs van het niveau "beroepskennis" moet geleverd worden door:
Zowel de basiskennis als de beroepskennis worden aangetoond door het slagen voor één of meerdere examens.
De volgende personen worden verondersteld over de nodige kennis te beschikken indien ze een getuigschrift hebben van hoger middelbaar onderwijs of een buitenlands diploma dat door de wetgeving of de bevoegde autoriteit als gelijkwaardig wordt beschouwd. Deze personen hoeven dan geen examen af te leggen. Het betreft:
Voor bijkomende inlichtingen kan je de FAQ van de FSMA raadplegen: https://mcc-info.fsma.be/nl
Op de dag van het examen bied je je tijdig aan bij het examencentrum. Wees op tijd. Een examen dat van 9u tot 10u plaatsvindt, begint stipt om 9u. Om 10u wordt de toepassing automatisch afgesloten. De toezichthouder kan daar niet bij ingrijpen. Het volledige proces wordt immers centraal gestuurd. Bij laattijdige aankomst, kan de toezichthouder je de toegang tot het examen ontzeggen.
Voordat je het examenlokaal betreedt, moet je je identificeren aan de hand van je identiteitskaart.
Je neemt plaats achter de aangewezen computer en tikt enkel het token dat u zal ontvangen in. Je login en paswoord zijn niet nodig om een examen af te leggen.
De toezichthouder zal het examen opstarten. Iedere kandidaat wordt gevraagd het examenreglement te aanvaarden voordat hij van start gaat. Als je weigert het reglement te aanvaarden, wordt je examensessie definitief afgesloten en zal je een bepaalde termijn moeten wachten alvorens je het examen opnieuw kan afleggen. Eenmaal het examen is gestart, beantwoord je de vragen. Je klikt op “afsluiten van het examen” indien je het examen wenst te beëindigen. Pas wanneer je het examen beëindigt, kan je een volgend examen afleggen.
Let op, wanneer u kiest om een online examen af te leggen, zal u ook een registratieproces moeten doorlopen.
Je vindt alle informatie betreffende de verschillende mogelijke klachtenprocedures onder de rubriek ‘Bezwaarprocedure’ onder de tab ‘Examenregels’.
Om je in te schrijven voor een examen, moet je contact opnemen met een erkend examencentrum van je keuze. De lijst met erkende examencentra staat onder de tab "Examencentra".
Het gekozen examencentrum brengt je op de hoogte van de data van de examensessies en van de prijs van het examen.
Het examencentrum schrijft je tevens in voor één of meerdere examens en stuurt je de bevestiging van jouw inschrijving.
Je kan je attest van slagen afprinten door in te loggen op MyCertassur (op de website https://sso.certassur.be/Account/Login) aan de hand van je gebruikersnaam en je paswoord.
Ja, het is mogelijk om een online examen op afstand af te leggen. Het toezicht op dergelijke examens mag uitsluitend worden uitgeoefend door Assuralia (via zijn examencentrum Insert); de erkende examencentra beschikken momenteel niet over deze mogelijkheid.
Verder kan een online examen enkel worden georganiseerd per groep van minimaal 5 (en maximaal 6) kandidaten die het examen simultaan afleggen.
Om te voldoen aan de vereisten van de FSMA en om eventuele fraudegevallen op te sporen moet Certassur naast een doorlopend toezicht tijdens het examen ook een a posteriori verificatie verrichten van de identiteit van de deelnemer, van de lijst van de webpagina’s die de deelnemer tijdens het examen bezocht zou hebben, en van de video- en geluidsopnames.
Deze talrijke verplichtingen brengen bijkomende kosten met zich mee die zullen moeten worden meegerekend en gefactureerd aan de kandidaten. De prijzen en praktische informatie zijn op verzoek verkrijgbaar via het e-mailadres
Als er een fout geslopen is in je naam of voornaam, neem je contact op met het examencentrum dat je ingeschreven heeft in de database van Certassur. Het examencentrum neemt vervolgens contact op met Certassur om na te gaan of de fout kan verbeterd worden.
Je kan wel zelf je taal, je paswoord, je e-mailadres en je adres wijzigen door in te loggen op MyCertassur (op https://sso.certassur.be/Account/Login) en te klikken op de tab "mijn persoonlijke informatie". Het is belangrijk dat je een wijziging van e-mailadres op deze manier meldt. Zo kan je, wanneer je je login en/of paswoord verliest, deze via de website opnieuw aanvragen en naar je gewijzigde e-mailadres laten sturen. Op die manier behoud je de toegang tot je attesten van slagen.
Je kan die zelf opnieuw instellen op MyCertassur (https://sso.certassur.be/Account/Login)
Je klikt eerst op de knop "Inloggen op MyCertassur", bovenaan rechts op de homepagina. Je hebt dan de mogelijkheid om op de knop “Uw gebruikersnaam vergeten” of “Uw paswoord vergeten” te klikken. Je kan je e-mailadres invoeren en een verzendoptie selecteren om uw gebruikersnaam te ontvangen of een nieuw paswoord aan te vragen.
Wanneer je niet slaagt voor een examen moet je 14 dagen wachten alvorens je opnieuw kan deelnemen aan het examen.
Voor ieder examen hebben professionals uit de verzekeringssector of de kredietsector eindtermen opgesteld. Deze eindtermen detailleren de leerstof per examen.
Je kan de eindtermen raadplegen en downloaden in PDF-versie onder de tab "Examens en eindtermen".